A legpopulárisabb mexikói ételek sajátossága a mole szósz, amelyet egy apáca talált ki a múlt században. mikor ugyanis gyorsan ételt kellett készítenie egy váratlan vacsora vandég számára. A sok összetevős étel ízvilága meglepő mödon nagyon egységes, kellemes, mégis markáns lett.
4 db csirkecomb
2-3 szár zeller
1 db sárgarépa
1 db paszternák
só, bors ízlés szerint
10 dkg szezámmag
1 evőkanál fűszerpaprika
1 kávéskanál csípős chili paprika
1 kávéskanál őrölt koriander
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 közepes fej vöröshagyma
4-5 gerezd zúzott fokhagyma
2-3 evőkanál étolaj
3 db zöldparadicsom
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál barnacukor
2-3 csomag Petrezselyem
1 kávéskanál kurkuma
1 csipetnyi só
40 dkg rizs „A”
25 dkg zöldborsó
2 evőkanál paradicsompüré
10 dkg pepperóni paprika apróra vágva
2 db színes kaliforniai paprika
1 evőkanál keményítő
2 csomag friss koriander
A csirkecombokat sós, borsos zöldséges lében megfőzzük. Majd a levét átszűrjük és a combokat melegen tartjuk.Egy vastag falu lábasban olajon lepirítjuk a hagymát, fokhagymát majd hozzáadjuk a kurkumát, a kockázott zöldparadicsomot, barnacukrot, egy kevés paradicsompürét, koriandert, római köményt és a fűszerpaprikát. Lassan addig pirítjuk, amíg sötétbarna masszát nem kapunk, ami kellemesen lepirult.Ekkor felengedjük a csirke alaplével és lassan főzzük 1 órán keresztül. Ezután tegyük bele a fűszeres csípős chili paprikát és ízlés szerint sót és ha még kell bele egy kis cukor.Átforraljuk, egy merülő mixerrel megtörjük és a legvégén forraljuk bele az apró kockára vágott paprikát és a petrezselymet majd adjuk hozzá a csokoládét. Forraljuk 1-2 percig. Eközben egy serpenyőben pirítsuk meg a szezámmagot, egy másik lábasban kevés olajon pirítsuk le a rizst, adjuk hozzá a paradicsompürét, a kurkumát és engedjük fel a maradék csirke alaplével és a szokásos módon főzzük meg. Főtt zöldborsót és apróra vágott pepperóni paprikát adjunk hozzá, amellyel összekeverve forrón tálaljuk. A csirkecombokat leöntjük a mártással, megszórjuk a pirított szezámmaggal és vágott friss korianderrel.