HTML

Az élet kövei

Friss topikok

  • Szakál Hugó Róbert: Ez FOS. (2019.12.20. 01:11) Eltelt egy újabb nap megint...
  • Szakál Hugó Róbert: Mmmmmmmi ez a szar??? (2019.12.20. 01:08) Boldog névnap ez a mai is...
  • Banya: Édes drága kisszivem. Az a személyes kapcsolatokat kialakítani képtelen festő már 9 éve elég ... (2009.11.06. 15:10)
  • : elromlott a búgócsigám. :((( (brühhühü) (2009.11.06. 13:41) gondola...
  • Zefir: Kedves névtelennakivagyzörgőzacsilaszika, megbocsájts, de az blogom bal hasábján megjelen!... (2009.11.06. 08:47) Műhelymunka

Címkék

29=30 (1) 5let (1) akikerestalál (1) álhír (2) álomház (1) álommunkák (1) álomrejtekén (1) arc (1) barát (2) barátság (1) bérletár (1) beszélgetés (1) bizniszbáj (2) biztonságiöv... (1) bkv (1) bocsánat (1) combino (1) családi-emlékezet (1) csontoskaraj (1) csontraégve (1) dézsakád (1) didaktika (1) dokumentumfilm (1) ebéd (1) egyholdaspagony (1) életfonal (1) élmény (1) eltávolodás (1) emberbaktérium (1) emlék (1) emlékek (1) érdekes (1) ezekvagyunk (1) ez véletlenül igaz (1) fehércsuha (1) fény (1) festett-kavics (1) festmény (1) fikció (1) földanya (1) fotel (1) függöny (1) fürdőszoba (1) gochat (1) gondolkodnikell (1) gyümölcsök (1) háború (1) haiku (1) hajnalivarázs (1) hajráüvegzseb (1) hangszerek (1) harc (1) hit (1) hoax (2) húha (1) hurka (1) hurráelmaradazel! (1) húsvétitél (1) időkapszula (1) ígykészült (1) jajjmijönmég (1) járványok (1) jogsi (2) Jujj (3) Jus (1) kacagás (1) kapolcs (1) kedvenceinknévnaptár (1) kémműhold (1) kép (2) készátverés (1) közösségioldalak (1) krumpli (1) kultúrgyökér (1) lábnyom (1) lánclevél (2) legújabb (1) levélke (1) levélszemét (2) Lipidambulancia (1) lopott írás (1) lovasnemzet (1) lubickolás (1) magyarmódi (1) mammonisten (1) managemant (1) management (1) meló (1) mérföldkő (1) mivanitt? (1) mix (1) mtv (1) múlóidő (1) Murmurandi (1) nagymeleg (1) nagyvilág (1) napsütés (1) nenézzfilmet (1) népszavazás... (1) nocomment (1) nocsak (1) nyárigyakorlat (1) okmányiroda (1) párna (1) pénzisten (1) pestimatek (1) piac (1) Pilinszky (1) pps (1) ppt (1) reklám (2) repülőtyúk (1) Rizs (1) song (1) sörkvíz (1) sóska (1) spam (2) spenót (1) spot (1) sulibuli (1) sültkolbász (1) szállniaszélben (1) szárazfőzelék (1) Szárazság (1) szárazvirág (1) szél (1) térkép (1) természet (1) terrorveszély (1) tesséksegíteni (1) tibet (1) tudományosanalízis (1) tulipán (1) tyűdeizgi (1) újrecept (1) ünnep (1) urigeller (1) vacsorarendelés (1) vágy (1) vajonholkészültakép (1) valentin (1) vásárfia (1) vasárnap (1) vásárolás (1) véresjátékok (1) videó (1) viharostavasz (1) völgyfesztivál (1) Címkefelhő

Kilóg a lóláb.

2008.09.02. 12:37 ZefirAbdElNour

Azt is mondhatnám, hogy mancsa nőtt a libamájnak.

Talán véletlen, hogy a Rába habzásáról már kevésbé lehet hallani, mert elnyomja a kényszertömött libák gágogása? Egyfelől egy régi hagyomány, a kényszertömés, és annak terméke, a hízott libamáj, meg persze egyéb alkatrészei - másik oldalon az uniós elvárások és az állatvédelem.

Ki tud itt igazságot tenni? Azt mondják, hogy a termelők orra alá borsot törő állatvédők osztrák érdekektől vezérelve indították akciójukat, Ők meg azt mondják, hogy nem, és nem is most, hanem 2006-ban. Mindenesetre a nagy áruházakat most vették rá, hogy ne forgalmazzanak kényszertömött állatokból előállított termékeket. Nekem mondjuk nem fog hiányozni, mert sosem vettem még arany árban hízott liba májából, koronás dobozban pástétomot. Nem állítom, hogy nem ettem, azt sem, hogy nem volt finom, de én nem venném meg.


Aztán persze van megint egy viszonylat a dologban, amiről nem esik szó. Itt vannak ezek a multi(kulturális)nacionális nagyforgalmazók, Auchan, Tesco, Cora… Hol vannak a kiskereskedők? A sarki „fűszeres”? Magyar almát, dinnyét, libát, kacsát, miért nem tudok venni a kisboltban? Nincs… van féldecis ampulla, van cigaretta, van sör bor, abból is kannás, van benne „MetroGazdaságos” felvágott.

Még a balatoni borozgatás idején beszélt a kocsmárosnő az egyik helyi törzsvendégével. A paprika került terítékre. A vendég ugyan is termelő volt, a téma pedig a felvásárlók. Akik jönnek és kínálnak egy árat, és ha a gazda becsületes, és nem adja el a frissen permetezett zöldséget, akkor csak két hét múlva tudja eladni, amikor akár tzíz- húsz forinttal is kevesebbet kaphat kilójáért. Kocsmárosnő álláspontja: Csak nem hülye a termelő, hogy a saját zsebéből vegyen ki pénzt… Termelő véleménye: Ott kellett volna agyonütni aztz a gazdát, aki mérgezi a vásárlóját!

Igen kérem, van még ilyen ember. Inkább veszít, de nem adja ki a mérgezett terméket a kezéből. Ugyanis a permetszer a felszívódás előtt méreg az emberi szervezetre is, alkalmatlan a fogyasztásra. Ezután, ha bemegyek a boltba, a piacra, vagy bárhová, biztos lehetek-e benne, hogy a termék nem fog bajt okozni? És a permetet aztán mosogathatom, az nem lemosható!

Visszatérve az eredeti témára. Miért nem tömörülnek a termelők érdekvédelmi, ma már majdhogy nem önvédelmi szövetségekbe, igen, tessék ebből kihallani a szövetkezetet… Nem állami nyomásra, elfogadhatatlan feltételekkel, hanem éppen a jól felfogott érdeküktől vezérelve, közös erővel fellépni a feldolgozókkal szemben, saját magukért, a vásárlókért… Futurisztikus egy ötlet, nem? Nem! Skandináv országokban, ahol a mezőgazdaság annak ellenére virágzik, hogy az időjárás, a talaj, a napsütéses órák száma, ahol elvileg minden ellenük van, és működik! Honnan is hozzuk mi a primőrt? A melegházit? Igen kérem, az Holland. A paradicsom, a paprika… íze ugyan nem sok van, de szép! Egyed basszad meg!

Nekünk itten van sírásrívás, van kizsákmányoló multi, van panasz, panaszos is bőven, csak az a kis szikra nincs, hogy össze kell fogni, kéz a kézben, csak nézzük, ahogy letaglóz a multikultúra!

Hízott libamájból meg csak annyit kell termelni, amennyit a hazai piac megvesz, mert az únió úgy is megmondja nekünk, hogy ez káros, és persze az állatvédőknek is lehet ebben szava. A Franciáknál persze más a helyzet, mert ott törvény védi a kényszerhízlalást, itt nálunk meg legfeljebb 200 termelő átáll valami másra majd. Nem kapnak támogatást hozzá, csak eldobják a tapasztalatukat, tudásukat. Szedik a sátorfát, és odébbállnak majd, mint éhenkórász jöttmentek.

Most én nem a kényszertömés ellen vagyok, és nem amellett szólok, hanem a vakbuzgalom ellen. Az ellen, amikor mancsa nő a libamájnak, mert éppen arról kellene beszéltetni a népet, a Rábát szennyező Osztrák bőrüzem helyett!


Adalékképpen egy kis információ: A Négy Mancs (Vier Pfoten) állatvédõ szervezetet 1988-ban Helmut Dungler alapította Bécsben. Az Alapítvány jelenleg hét irodát működtet Európa szerte, közülük hat Európai Uniós tagországban. Összeesküvés elmélet? Lehet…

A magyar gazdaságot módszeresen támadja Ausztria. A MOL-t az OMV, ezekszerint a húsipart a Vier Pfoten, bár ez visszavágó is lehet a magyar környezetvédelmi törekvésekért a Rábával kapcsolatban. Különben is, sok a liba a sógoroknál is, csak a mienk egy kicsivel finomabb… És a Franciák a miénket vették eddig. Meg hát a németek és osztrákok, akik nagy szatyrokban vitték haza a csemegét, a téliszalámival (ma már ugye Pick), és a Tokaji Aszuval...

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pr-sx7.blog.hu/api/trackback/id/tr566440021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Livia 2008.09.02. 14:44:30

Emlékeim szerinte nem csak kényszertömés divott régebben, hanem ittaták alkohollal szegény libákat, hogy szép nagy zsiros májuk legyen! Ja, és a Picket nem adták már el a Herz-nek? Azért környezetszerető lelkemnek fájdalmas az a kép!!!!!!!!!!!!!

Zefir 2008.09.02. 14:47:37

az úgy volt, hogy a kukoricadarát pálinkával itatták át legalább naponta egyszer... arról fogalmam sincs, hogy a hajdani téliszalámi hová lett, amit ma olyan néven lehet venni, az nem az, akár ki is gyártja a Rába? ilyen az osztrák környezetvédelem, egészen a határig terjed, aztán, hogy nálunk mi lesz a folyóval, az már kit érdekel?

Livia 2008.09.02. 15:29:00

Hogy érted, hogy eltünt a téliszalámi? Én szegedi vagyok, és bár régen ettem téliszalámit, de nem emlékszem, hogy más lenne. Sőt, itt is Svédorzságban is lehet kapni. Azt nem kostoltam. Úgy tudom a szegedi gyár még meg van....

Zefir 2008.09.02. 15:59:39

úgy értem, hogy amit én gyerekkoromban ettem téliszaláminak, az teljesen más volt, mint amit most árulnak téliszaláminak... aztán persze lehet, hogy engem csal meg a képzeletem...

Livia 2008.09.02. 16:58:46

Én igazából nem tudnám megmondani, hogy különbözik-e. Egyébként simán lehet, hogy igazad van.

pfer 2008.09.02. 21:07:31

ez hosszú lesz, de tartalmas : ) A tények fontos dolgok… Alapvetően nem a kényszertömés a probléma, de ez most jó hír a híradókban… kérdés: mennyi kényszertömött liba pusztult el Orosházán: a kényszertömés miatt évi 0,02 % ? madárinfluenza miatt 0 %? madárinfluenza gyanúba keveredés, és megsemmisítés miatt 15 % ? Az EU csatlakozás különböző kitételekkel járt mindkét oldalon, és bár azt gondolhatnánk, hogy a Magyar fél engedett, de a hazai élelmiszertörvények még mindig szigorúbbak, mint az EU HACCP. A HACCP inkább érdekes, mit szigorú, persze nem „megengedő” törvényhalmazról van szó, de a csatlakozás után a magyarországi máktermesztést mégsem korlátozták úgy, mint pl a szőlőgazdálkodást! (a mákos guba, és a mákos bejgli is Hungaricum a számunkra ismert formában…) … és a pipacs is legalább olyan gyomnövény, mint a parlagfű, mégsem kell irtani… Igen, igen ! Itt pénzt és támogatást kap az aki a szőlőtőkét kiírtja! Mert ezzel a EU számára szabadít fel szőlőművelésre használható területet ! …Mellékletként itt egy összeesküvés elmélet: A szlovákok 3 évvel ezelőtt a hágai nemzetközi bíróságra mentek, hogy a Tokaji névhasználatot ők is megkapják… a pör nem zárult le… …hiszen mi számít Hungaricumnak? A mai szőlőtőke, vagy a történelmi Magyarország területe? (vagy tudás, és a technológia?) (érdekes, hogy ezzel szemben mennyire szeretjük egymást, ugye Robert Fico úr?) …naszóval a Magyar fél azt mondta, hogy a névhasználat rendben volna, akkor ha: a Magyar fél feltérképezheti a szlovák termőföldön mekkora terület alkalmas eme oxidatív érlelésű bor előállatására, és ezen kívül már csak a Magyar bortörvényt kell alkalmazni, tudniillik, hogy a feldogozott szőlő eredetét igazolni kell, illetve dokumentálni kell a minimum 20 mustfokot (hozzáadott cukor nélkül…). (az idei, Tokajban 26 mustfok !, 2006-ban még Badacsonyban is 21 mustfokot mértek ! ezt tessék utánunk csinálni!) (tehát nem annak örülünk, hogy 15 fölött van a mustfok!!!) és persze a késztermék nem lehet több, mint a felhasznált alapanyag… ha értjük az összefüggést… 3 évvel ezelőtt 300 hektár területre mondtuk nyögve azt, hogy alkalmas, ők pedig 600 hektárról beszéltek akkor. (a 600 hektár fele szikla, termőtalajt nem tartalmaz…) Most ők 960 ha, mi 600 ha termőterületnél tartunk… Ennyit az érdek érvényesítésünkről ! (A zöldségtermesztésről pedig annyit, hogy aki a növényvédelmi szereket nem megfelelően használja akkor, amikor piacra termel, az bűncselekményt követ el! Az I-es, II-es, III-as kategóriájú növényvédelmi szereknél be kell tartani az élelmezés- egészségügyi várakozási időt, úgy. mint a mezőgazdasági óvórendszabályokat, illetve a munkaegészségügyi várakozási időt… Jut eszembe ! Nem keverném ide a mostani almatermelők, alacsony felvásárlási ár elleni akcióit, ugyanis azt kihagyták a hírekből, hogy itt a léalmáról ( hullott termésről ) van szó, és ezt 30 Ft/Kg ért felvásárolni tényleg nem reális! A gyümölcstermőknél a 2008 nyár nagyon jó év volt! Ha a hullott almát nem is értékesítenék, a szüretelt termés I. osztályú! Apropó a Pick Szeged (és Délhús Rt ) tulajdonrészén már túladott Csányi Sándor ? Ja igen? Ő honnan tudta 2005-ben hogy lefelé áll a szekerünk rúdja ? (Igaz, hogy az akkor kőrbetartozás okán bezárt Hajdú Bét húsipari ker. Kft tényleg nem volt a minőség csúcsa a zöld színű libamájával, de a debreceni gyár már nem annyira foglalkozott termeléssel…) (érdemes utána nézni, hogy a ki is a Pick tulajdonosa, és hogy jön ide az ásványvíz ?) és a Hertz történelmi vitát folytatnak a téliszalámi eredetéről… most pedig nézzük mi az a libamáj? a „REC CIBORUM„ feliratú termékek a Merian Orosháza termékei… (… 1 doboz 6,000 Ft.-) sohasem volt jellemző a hazai piacra termelés ebben a szegmensben, de mivel a franciáknál tényleg nincs kényszertömés, ezért a mai napig ezt tőlünk veszik (mint a cukrot), meg általában a baromfit… és kiszolgáljuk az angol piacot is… A Merián Orosháza, Pápai Húsüzem stb. a kőrbetartozás miatt fizetőképtelenné vált, holott véletlenül tudom, hogy ott, az üzemben a padlóról enni lehet, és ez tükrözi a minőséget is, de a felszámolóbiztos, a biztos bevételre hajt… de kéremszépen., hova leszünk késő ősszel a pápai hurka, és szilveszterkor az orosházi virsli nélkül? ez az egész arról szól., hogy részekre bontva könnyen értékesíthető legyen a magyar húsipar ! sajnos teli van rendes emberekkel, és ez nem viszi előre a bizniszt! és ezek után jönnek majd az igazi bajok! Ezek az üzemek nagybani beszállítói a Spaar, és a CBA hálózatoknak ! Nem lesz jövőre 900 Ft.-os (igazi) virsli, nem lesz 2200 Ft/Kg felsál, sem sertéscomb 800 Ft/Kg akcióban, és nem lesz még 3200Ft./Kg szűzérme sem! Jöhet az angol kergemarhakór !, jöhet az olasz, ne adj Isten a kinai sápadtcsirke! És jöhet a már látott hazai zugpiac! raktáronként 15 t kiszállításra váró romlott hússal! Ez történt a paprikával is! Ugyanis az aflatoxin tartalmú paprika dél-amerikai volt! A halászlé kocka cseh! …és így lesz a borunk szlovák! asztamindenit! elég mérges lettem a végére, mivel a magyar hús, és a tokaji megszűnik asszem holnap megyek felvásárolni !

Zefir 2008.09.02. 21:25:18

egy kis kiegészítés: magyarországon kívül egy orszégban van kényszertömés, és ez franciaország, és nagyobb tételben, mint nálunk, de a magyar baromfi és a hízott liba mégis keresett áru arrafelé...

Livia 2008.09.02. 22:14:55

Ez tényleg hosszú lett pfer.:)))))

Alfa-Romeo 2008.09.03. 08:33:32

Kövezzenek meg az állatvédők, de a tömésre tenyésztett liba sorsa hogy tömjék, a hízásra tenéysztett sertés sorsa hogy hízzon és levágják. Erre van "csinálva" A vadon élő libák és sertések sorsa hogy lehetőleg ne avatkozzunk az életükbe, éljenek boldogságban bartáságban kerekerdő közepén...

pfer 2008.09.03. 16:49:50

Javítanom kell magam, 1, a franciák tényleg tömnek… (úgy tudtam Európában csak mi csináljuk) 2, Csányi nem elad, hanem vásárol (olcsón) (tehát van jövője a Magyar húsiparnak) 3, és amit kihagytam a ’rövid hozzászólásból, mi tényleg tömünk, igen a libának ez a sorsa, de legalább nem élve főzzük meg! Ki szereti a homárt, rákot, csigát? mancs alapítvány helyett : „két olló alapítványt” !
süti beállítások módosítása