HTML

Az élet kövei

Friss topikok

  • Szakál Hugó Róbert: Ez FOS. (2019.12.20. 01:11) Eltelt egy újabb nap megint...
  • Szakál Hugó Róbert: Mmmmmmmi ez a szar??? (2019.12.20. 01:08) Boldog névnap ez a mai is...
  • Banya: Édes drága kisszivem. Az a személyes kapcsolatokat kialakítani képtelen festő már 9 éve elég ... (2009.11.06. 15:10)
  • : elromlott a búgócsigám. :((( (brühhühü) (2009.11.06. 13:41) gondola...
  • Zefir: Kedves névtelennakivagyzörgőzacsilaszika, megbocsájts, de az blogom bal hasábján megjelen!... (2009.11.06. 08:47) Műhelymunka

Címkék

29=30 (1) 5let (1) akikerestalál (1) álhír (2) álomház (1) álommunkák (1) álomrejtekén (1) arc (1) barát (2) barátság (1) bérletár (1) beszélgetés (1) bizniszbáj (2) biztonságiöv... (1) bkv (1) bocsánat (1) combino (1) családi-emlékezet (1) csontoskaraj (1) csontraégve (1) dézsakád (1) didaktika (1) dokumentumfilm (1) ebéd (1) egyholdaspagony (1) életfonal (1) élmény (1) eltávolodás (1) emberbaktérium (1) emlék (1) emlékek (1) érdekes (1) ezekvagyunk (1) ez véletlenül igaz (1) fehércsuha (1) fény (1) festett-kavics (1) festmény (1) fikció (1) földanya (1) fotel (1) függöny (1) fürdőszoba (1) gochat (1) gondolkodnikell (1) gyümölcsök (1) háború (1) haiku (1) hajnalivarázs (1) hajráüvegzseb (1) hangszerek (1) harc (1) hit (1) hoax (2) húha (1) hurka (1) hurráelmaradazel! (1) húsvétitél (1) időkapszula (1) ígykészült (1) jajjmijönmég (1) járványok (1) jogsi (2) Jujj (3) Jus (1) kacagás (1) kapolcs (1) kedvenceinknévnaptár (1) kémműhold (1) kép (2) készátverés (1) közösségioldalak (1) krumpli (1) kultúrgyökér (1) lábnyom (1) lánclevél (2) legújabb (1) levélke (1) levélszemét (2) Lipidambulancia (1) lopott írás (1) lovasnemzet (1) lubickolás (1) magyarmódi (1) mammonisten (1) managemant (1) management (1) meló (1) mérföldkő (1) mivanitt? (1) mix (1) mtv (1) múlóidő (1) Murmurandi (1) nagymeleg (1) nagyvilág (1) napsütés (1) nenézzfilmet (1) népszavazás... (1) nocomment (1) nocsak (1) nyárigyakorlat (1) okmányiroda (1) párna (1) pénzisten (1) pestimatek (1) piac (1) Pilinszky (1) pps (1) ppt (1) reklám (2) repülőtyúk (1) Rizs (1) song (1) sörkvíz (1) sóska (1) spam (2) spenót (1) spot (1) sulibuli (1) sültkolbász (1) szállniaszélben (1) szárazfőzelék (1) Szárazság (1) szárazvirág (1) szél (1) térkép (1) természet (1) terrorveszély (1) tesséksegíteni (1) tibet (1) tudományosanalízis (1) tulipán (1) tyűdeizgi (1) újrecept (1) ünnep (1) urigeller (1) vacsorarendelés (1) vágy (1) vajonholkészültakép (1) valentin (1) vásárfia (1) vasárnap (1) vásárolás (1) véresjátékok (1) videó (1) viharostavasz (1) völgyfesztivál (1) Címkefelhő

Ma valami olyat tettem, amit eddig soha

2008.10.14. 21:01 ZefirAbdElNour

Birs sajtot készítettem.

Végy egy… kezdődik minden régi recept… Végy egy barátot, aki beállít két és fél kiló birskörtével. Szeretem én a kompótot is belőle, de inkább sajtnak készítem el. A körtét, és nem a barátot (haha)

Tehát végy két és fél kiló birskörtét, mosd meg szépen, vágd félbe, csumázd ki, vágd ki a kukacokat, hibákat, miegyebeket, az ujjadat lehetőleg kíméld, nekem nem sikerült, pedig karalábévájóval csumáztam… Bográcsoláskor az egyik, most rá merőleges irányban vágtam el a hüvelykujjam.

A recept egyébként nagyon jó. A megtisztított gyümölcsöt bele kuktába, rá két deci víz, felrottyant, sípolástól még tíz perc főzés, levet leönt, turmix, lábosba át, öt perc főzés, cukor bele, a recept három kilóhoz két kiló cukrot ír, de az rengeteg, én a kb két kilóhoz egy kiló cukrot tettem. Még úgy is összeragadt a szánk tőle. Cukortól kezdve hevesen keverve még kb tízenöt perc bugyogtatás. Ordenárén köpköd. Meztelen felsőtesttel nem ajánlom másnak, ezt csak azért mondom, mert én kipróbáltam és nem olyan jó. Az utolsó pár percre bele mehet az ízlés szerinti méretű és anyagú csonthéjas, én dióbelet tettem bele, kb tizenöt húsz dekát.

Végül az egész trutymót átméricskéljük a folpackkal bélelt őzgerincbe és mehet az imátkozás, hogy sikerült-e. Hát most nem azért mondom, de ez két meglett őzgerincnyi adag lett, és nagyon szépen elkezdett kimeredni. Elvileg az íze jó, mert azt kóstolgattam.

A leöntött levet én nem dobtam ki, hanem megcukroztam és elszürcsöltem, amikor elérte a fogyasztási hőmérsékletet. Úgy értem, amikor már nem égetett le egyből hét réteg bőrt a szám belsejéből…

Hát amúgy macerás, meg koszos, de legalább nagyon gyorsan össze lehet dzsuvázni vele a konyhát. Receptet a gastro loggia oldalon írom le ennél kicsit pontosabban…

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pr-sx7.blog.hu/api/trackback/id/tr636439865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alfa-Romeo 2008.10.15. 08:12:45

Birssajt - szeretem.

Zefir 2008.10.15. 08:18:23

kiborítottam a formából, de egyenlőre csak birslekvárnak tűnik...

Alfa-Romeo 2008.10.15. 09:32:52

Arra emlékszem hogy nagymamám akár egy hétig is szárította a spajzban... Pesze a felét elcsipegettem addigra amíg szeletelhetővé vált...

Banya 2008.10.19. 08:50:58

Asszem, a miénk egy hét alatt még mindig lekvár lesz... :o)
süti beállítások módosítása