Schushuk (kozák lókolbász)
2 kg lóhús, 1 m lóvékonybél, 4 dkg zúzott fokhagyma, 7 dkg só, 1 tk cukor.
A húst kb 30 dekás darabokra vágom, majd elkeverem, illetve bedörzsölöm a többi hozzávalóval. 2-3 Celsius fokon 3-4 napig tárolom. A sózott húst 2x2 cm-es kockákra vágom, megtöltöm vele az alaposan megtisztított és egyik végén elkötött beleket. (2 x 0,5 m). A kolbászokat fél napra hideg helyre akasztom.
3 órán keresztül fõzöm 90 fokos vízben. Ezután egy hétre kiakasztom napos, szeles helyre. Egy napig füstölöm hideg füstön, majd kb. 12 fokon 2-3 napig szárítom. Ezt követõen újra egy napig füstölöm.
Hát ez elég ősinek tűnik ahhoz, hogy azt képzeljem, mi is valahogy így kezdtük a kolbászgyártást. Az azért nem elhanyagolható tény, hogy nálunk a daráló megjelenése előtt is apróra vágták a gazdák a húst...