"polpetta alla Para D'Tsom guazetto" Az úgy volt, hogy tegnap én főztem...
Nem mondom, ahhoz képest, hogy milyen egyszerű ez a kaja, annyira bonyolulttá lehet tenni egy kis hozzánemértéssel. Mert ugye minden recept arról beszél, hogy végy egy liter paradicsomlevet. A baj ott kezdődött, hogy egy üveg sűrített paradicsom került ki a kosárból. Na már most hogy a fenébe kell higítani a sűrítményt, ogy az elég paradicsomos legyen, és a lé is elég legyen ahhoz, hogy a gombócokat is elfedje. Mert ugye a gombócokat a felforralt, befűszerezett lébe kell tenni. Viszont ha már benne vannak a gombócok, akkor elég nehéz hozzákeverni az újabb adag sűrítményt anélkül, hogy a nagy gonddal kiszaggatott golyókat ne verjük pépesre. Végül is nem az a cél, hogy egy adag rizses húspépet főzzünk a mártásba.
Az értetlan és elkeseredettnejk tűnő kérdésre igen erős letorkollást kaptam: "hogy picsába kéne? beleöntöd a vizet, elkevered mártáskeverővel és kész". Mondom a húsgombócokkal együtt??? Ezt a kis intermezzót leszámítva egészen sikeres volt a manőver. A lé épp elég lett, nem kellett utólag felönteni. A végeredmény meg egyenesen kiváló. Olyan igazi menzás paradicsomos húsgombóc, ahogy az elő van írva.